فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1400)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه آرمان، انوشیروان محسنی بندپی، عباس شاهسونی، محسن سعدانی، مهرنوش ابطحی* صفحات 1-12
    زمینه و اهداف

    مدیریت پسماند اگرچه خود از روش‌های کاهش اثرات زیست محیطی و بهداشتی فعالیت‌های انسانی است اما در بعضی موارد می‌تواند همراه با ایجاد معضلات محیط زیستی و گاهی بهداشتی باشد. آگاهی از کیفیت و کمیت آلاینده‌های منتشره از مدیریت پسماند، راهکارهای کاهشی و اصلاحی آن را موثرتر خواهد کرد. در این مطالعه غلظت ذرات معلق در مجتمع آرادکوه و محدوده اطراف آن بررسی شده است.

    مواد و روش‌ها

    ذرات معلق PM2.5 و PM10 در این مطالعه با دستگاه داست آنالیزر اندازه گیری شد و نمونه برداری از 4 نقطه داخل مجتمع آرادکوه و 4 نقطه خارج از آن انجام شد. زمان نمونه برداری تابستان 1399 و در 7 روز از دو هفته متوالی بود. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزارهای اکسل و SPSS25 انجام شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها

    آزمون آماری بین مقادیر میانگین ذرات معلق PM2.5 در محل‌های نمونه‌برداری اختلاف معنی‌دار نشان داد (05/0>p). میانگین ذرات معلق در پردازش بیشتر از بقیه نقاط بود. هرچند میانگین PM10 در نقاط مختلف باهم اختلاف معنی‌دار نداشتند. مقادیر اندازه گیری شده در بیشتر مواقع از استاندارد هوای پاک ایران تخطی داشته است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشاندهنده مقادیر بالای ذرات معلق در مجتمع آرادکوه و محدوده اطراف است. باتوجه به نتایج این مطالعه نمی‌توان منشاء یابی مناسبی برای ذرات قایل بود ولی به‌نظر می‌رسد عوامل دیگری همچون فعالیت‌های ترافیکی، گرد و غبار محلی و منابع ناشناخته دیگری بر میزان غلظت ذرات معلق تاثیر می‌گذارد. اقدام محیط زیستی داخل مجتمع و محدوده اطراف آن جهت کاهش آلودگی هوا به‌ویژه ذرات معلق ضروری به‌نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: مجتمع پردازش و دفع پسماند آرادکوه، PM2.5، PM10، استاندارد ذرات معلق
  • کامران ابراهیمی*، حسین حاتمی، زهره قمیان صفحات 13-21
    زمینه و اهداف

    بیوتروریسم یک مسئله مهم بهداشتی در سطح جهان می باشد که بهترین روش دفاع، شناسایی سریع و آمادگی لازم در برخورد با حملات بیوتروریستی است. لذا مطالعه حاضر باهدف بررسی میزان آگاهی و آمادگی سازمانی مراقبین سلامت در برخورد با حملات بیوتروریستی انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بود که به‌صورت سرشماری و با مشارکت آگاهانه کل مراقبین سلامت مرکز بهداشت شهرستان بوکان به تعداد 105 نفر انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته در سه بخش: جمعیت شناختی، آگاهی (16 سوال) و آمادگی سازمانی (14 سوال) بود. روایی پرسش نامه توسط گروه اساتید هییت‌علمی دانشکده بهداشت و ایمنی شهید بهشتی تایید و جهت تعیین پایایی از روش ضریب آلفای کرونباخ در دو حیطه آگاهی و آمادگی سازمانی با ضریب آلفای (9/70% و 4/76%) در 20 نفر از مشارکت‌کنندگان مورد تایید و استفاده قرار گرفت سپس از نرم‌افزار SPSS ورژن 21 جهت تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته‌ها

    میزان آمادگی سازمانی مراقبین سلامت در برخورد با حملات بیوتروریستی 6/23% و میزان آگاهی نسبت به بیوتروریسم و دفاع بیولوژیک 5/89% (بیشترین سهم در حیطه مقابله بیوتروریستی 5/89% و کمترین سهم در حیطه تشخیص بیوتروریسم 6/67%) بود. بین میزان آگاهی با سابقه خدمت (022/0 = P) همبستگی مستقیم و معنادار آماری مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری

    میزان آمادگی سازمانی مراقبین سلامت در مقابله با حملات بیوتروریسمی بسیار پایین بود. لذا نتایج پژوهش می‌تواند در مدیریت سیاستگزاران سلامت در راستای مداخلات آموزشی جهت ارتقاء مشارکت، عملکرد و یکپارچه سازی نیروهای خط مقدم مقابله با بیوتروریسم در جامعه کمک‌کننده باشد.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، آمادگی سازمانی، آگاهی، مراقبین سلامت بیوتروریسم آمادگی سازمانی آگاهی مراقبین سلامت
  • شکوه سادات خالو، معصومه قلخانی، اسماعیل سهولی صفحات 22-34
    زمینه و هدف

    استفاده گسترده از آنتی‌بیوتیک‌ها و انباشت این مواد در آب و فاضلاب، موجب ظهور مسایل متعدد زیست‌محیطی و بهداشتی ‌گردیده است. هدف این مطالعه بررسی کارایی فتوکاتالیست جدید TiO2/SiO2/rGO در حذف اریترومایسین به‌عنوان نماینده‌ای از آنتی‌بیوتیک‌ها از محلول‌های آبی می‌باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر، از نوع تجربی-کاربردی می‌باشد. نانوکامپوزیت TiO2/SiO2/rGO به‌عنوان فتوکاتالیست به روش سل-ژل سنتز شد و مشخصه یابی اجزای کامپوزیت و ساختار نهایی آن با استفاده از تکنیک‌های مختلف نظیر FE-SEM, XRD, FT-IR و TEM انجام شد. اثر متغیرهای pH، غلظت فتوکاتالیست، غلظت هیدروژن پراکسید و مدت‌زمان تماس در فرایند حذف فتوشیمیایی اریترومایسین موردمطالعه قرار گرفت. غلظت باقیمانده آلاینده با استفاده از روش اسپکتروسکوپی مریی-فرابنفش در طول موج 298 نانومتر تعیین و راندمان حذف محاسبه گردید. در کلیه مراحل پژوهش، موازین اخلاقی رعایت و هیچگونه دخل و تصرفی از طرف محقق در مراحل انجام پژوهش صورت نگرفته است.

    یافته ها

    نتایج مشخصه یابی، سنتز نانوذرات TiO2 و SiO2 با ابعاد 20 تا 25 نانومتر بر سطح نانوورقه‌های اکسیدگرافن کاهیده شده را تایید کردند. فرایند تخریب فتوکاتالیستی 25 میلی‌گرم بر لیتر اریترومایسین در 7 =pH ، 30 میلی‌گرم نانوکامپوزیت، 5 میلی‌گرم در لیتر هیدروژن پراکسید و مدت‌زمان تابش 140 دقیقه، به صورت کامل حاصل گردید. شایان ذکر است، تخریب آلاینده در شرایط فوق و صرفا در حضور فتوکالیست نانو TiO2 به میزان کمتر از 4% انجام گرفت.

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشان داد که فرایند تخریب فتوکاتالیزوری اریترومایسین با استفاده از نانوکامپوزیت سنتزی TiO2/SiO2/rGO یک روش کارامد در حذف این آنتی بیوتیک از محیط های آبی می‌باشد و شرایط اجرای فرایند در مقایسه با روش های مشابه مقرون به صرفه تر است.

    کلیدواژگان: فتوکاتالیست، اکسید تیتانیم، اکسید سیلیسیم، اکسیدگرافن احیا شده، اریترومایسین
  • علی رمضانخانی، محتشم غفاری، سهیلا خداکریم، مریم دادخواه* صفحات 35-52
    زمینه و اهداف

    صبحانه نقش مهمی در حفظ سلامت نوجوانان دارد. سواد سلامت یکی از بزرگ‌ترین تعیین‌کننده‌های امر سلامت است و همواره در مسیر بین آموزش و بهداشت قرار دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سواد سلامت با تاثیر مداخله آموزشی بر مصرف صبحانه در دانش‌آموزان انجام گردید.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه نیمه تجربی روی 440 دانش‌آموز باسواد سلامت بالا و پایین با رعایت معیارهای اخلاقی (تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مجوز مقامات وزارت آموزش و پرورش و رضایت کتبی شرکت کنندگان) انجام شد. شش مدرسه که از نظر شرایط اجتماعی و اقتصادی یکسان بودند و از نظر موقعیت مکانی در همسایگی هم نبودند، انتخاب شد. بعد از سنجیدن سواد سلامت با پرسشنامه HELMA، به ‌صورت تصادفی سه مدرسه زیر گروه مداخله و سه مدرسه زیرگروه کنترل (زیرگروه سواد سلامت بالا-مداخله، سواد سلامت بالا-کنترل، سواد سلامت پایین-مداخله، سواد سلامت پایین- کنترل) در نظر گرفته شد. پرسشنامه TPB مصرف صبحانه قبل و بلافاصله و دو ماه بعد از مداخله آموزشی بین چهار زیرگروه توزیع شد. مداخله‌ آموزشی با روش سخنرانی، بحث گروهی، پرسش و پاسخ انجام گردید.

    یافته‌ها

    میانگین نمره سازه‌های TPB در زیرگروه‌های مداخله نسبت به زیرگروه‌های کنترل بعد از مداخله افزایش قابل‌توجهی یافته است به ‌طوری‌که این نسبت معنی‌دار بوده است. میزان اثر مداخله آموزشی در زیرگروه‌ مداخله باسواد سلامت بالا بیشتر از زیرگروه مداخله باسواد سلامت پایین بوده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که مداخله آموزشی در افراد باسواد سلامت بالا نسبت به افراد باسواد سلامت پایین دارای اثربخشی بیشتری می‌باشد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، صبحانه، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، دانش آموزان، مداخله آموزشی
  • سید فاطمه موسوی*، فتح الله غلامی صفحات 53-67
    زمینه و اهداف

    سبک و استاندارد زندگی، میزان مصرف کالاها و خدمات و اقتصاد به عنوان مهمترین عوامل در میزان تولید پسماند خانگی مطرح می باشند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تغییرات الگوی تولید پسماند خانگی قبل و بعد از شیوع کرونا در استان مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی مقطعی- توصیفی حاضر، پرسشنامه ی الکترونیکی آنلاین چند مرحله ای توسط حساب کاربری نویسندگان به افرادی که به شبکه های اجتماعی و اینترنت دسترسی داشتند از 2 تا 28 دی 1399 ارسال و تکمیل شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از آزمون - باز آزمون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 33 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد. اخلاق در پژوهش و محرمانه بودن پاسخ ها در نخستین صفحه آورده شد.

    یافته ها

    بین محیط زندگی و پسماند تولیدی قبل و بعد پاندمی اختلاف معناداری وجود داشته است و بین میزان پسماند تولیدی در بین خانواده ها دفعات و حجم خرید تفاوت معنی داری مشاهده نشده است (05/0>P). آنالیز یک طرفه ی آنوا نشان داد بین دفعات بیرون گذاشتن پسماند تولیدی قبل و بعد از قرنطینه برای پارامترهای جنس و سطح تحصیلات و شغل شرکت کنندگان و حجم پسماند تولیدی اختلاف معناداری مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد میزان تولید پسماند خانگی در دوران شیوع کرونا در استان مورد مطالعه برخلاف کشورهای مختلف بین 20 تا 80 درصد افزایش یافته بود، اختلاف معناداری در میزان تولید پسماند خانگی بعد از پاندمی مشاهده نشده است که می تواند ناشی از اثرات تورمی و شاخص قیمت مصرف کننده در مواد غذایی باشد.

    کلیدواژگان: تغییرات تولید، پسماند خانگی، قرنطینه، کووید-19، استان مازندران
  • گیتی کاشی*، نگین نیرلو صفحات 68-79
    زمینه و اهداف

    فن‌آوری الکتروشیمی جزء فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته در تصفیه آب محسوب می‌شود. سودمندی سیستم الکتروشیمیایی برحسب انرژی مصرفی در کیلوگرم ماده حذف‌ شده محاسبه می‌شود که مهم ترین عامل اقتصاد الکتروشیمیایی محسوب می‌شود. هدف این تحقیق کاربردی–تحلیلی انتخاب مناسب‌ترین الکترود برای تصفیه آب آشامیدنی توسط راکتور ناپیوسته الکترشیمیایی با الکترودهای استیل، آلومینیوم، آهن و مس است.

    مواد و روش‌ها

    نمونه آب آشامیدنی شهری وارد راکتور ناپیوسته الکتروشیمیایی شد و کارایی حذف در حالت مختلف متغیرهای زمان (5-40 دقیقه)، جنس الکترودها (استیل-آهن، آلومینیوم-آلومینیوم و مس-مس) و چگالی جریان (03/0-0/0 میلی‌آمپر بر سانتی‌متر مربع) مورد بررسی قرارگرفت. سودمندی سیستم الکتروشیمیایی براساس قانون فارادی برحسب انرژی مصرفی در کیلوگرم ماده حذف‌شده محاسبه‌گردید. تعیین غلظت سولفات، نیترات و کلسیم طبق روش‌های 4500-SO42- E، 4500NO3- B و 3500Ca B انجام‌گرفت. نمونه‌های آب با رعایت ملاحظات اخلاقی براساس دستورالعمل هلسینکی آزمایش گردیدند.

    یافته‌ها

    درصد حذف قلیاییت، سولفات، نیترات و کلسیم در فاصله 2 سانتی‌متر و مدت 20 دقیقه در چگالی جریان 02/0 میلی‌آمپر بر سانتی‌متر مربع در الکترودهای استیل-آهن برحسب درصد به‌ترتیب 3/44، 35، 3/26 و 6/50، در الکترودهای آلومینیوم-آلومینیوم به‌ترتیب 26، 18، 8/36 و 7/40 و در الکترودهای مس-مس 8/32، 33، 6/32 و 5/34 به ‌دست ‌آمد. بیش‌ترین حذف سولفات، نیترات و کلسیم به ‌ترتیب با الکترودهای مس-مس(2/61درصد)، آلومینیوم-آلومینیوم(3/66درصد) و استیل-آهن(58درصد) به دست ‌آمد.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌ها نشان ‌دادند که میزان حذف کلسیم، نیترات و سولفات از آب آشامیدنی با افزایش چگالی جریان و زمان افزایش می یابند. بهترین حذف کلسیم، نیترات و سولفات از آب آشامیدنی در سه سیستم الکتروشیمیایی بررسی‌ شده مدت زمان 40 دقیقه و چگالی چریان 02/0 به دست آمد.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی شهری، الکتروشیمیایی، تصفیه، جنس الکترود، قانون فارادی
|
  • Farzaneh Arman, Anooshiravan Mohseni Bandpey, Abbas Shahsavani, Mohsen Sadani, Mehrnoosh Abtahi* Pages 1-12
    Background and Aims

    Waste management is one of the ways to reduce the environmental and health effects of human activities, however sometimes it causes environmental and health problems.Therefore, knowing the quality and quantity of pollutants released from waste management facilities will make its remedial solutions more effective.In this study, the air concentration of particulate matter (PM) in Aradkooh waste management facility of Tehran and its surrounding area was investigated.

    Methods and material

    In this cross-sectionalstudy, PM2.5and PM10were measured with a portable analyzer and samples were taken from 5 points inside and 3 points outside the waste management facility. The sampling was in the summer of 2020 in two consecutive weeks. Ethicalconsiderations were observed in all stages of the study.

    Results

    The mean values of PM2.5were significantly different by sampling site (pvalue <0.05).The mean values of PM2.5and PM10in processing unit were higher than other points and were 405 and 1048 μg/m3, respectively.The mean values of PM2.5in Shurabad and Mahdiabad were 25 and 35 μg/m3, respectively.The mean values of PM in most cases violated the standard of ambient air quality in Iran.

    Conclusion

    According to the results of this study, it was not possible to determine the specific origin of PM, but it seemed that in addition to waste management operations, other factors such as traffic, local dust and unknown sources affected the concentration of PM. The results showed that the environmental protection measures inside and around the waste management facility is essential to reduce air pollution, especially PM.

    Keywords: Aradkooh waste management facility, PM2.5, PM10, Health effect
  • Hossein Hatami, Zohreh Ghomian, Kamran Ebrahimi * Pages 13-21
    Background and Aims

    Bioterrorism is an important health issue all overthe world. Rapid identification and preparation in dealing with bioterrorism attacks are the best methods of defense against bioterrorism. Therefore, the present study was conducted to investigate the knowledgeand organizational readiness of health care providers in dealing with bioterrorist attacks.

    Materials and Methods

    This study was a cross-sectional study conducted by census and with the informed participation of all health care providers of Bukan health center with 105 people.In order to do the work, a researcher-made questionnaire was used in three sections: demographic, knowledge(16 questions) and organizational readiness (14 questions). The validity of the questionnaire was confirmed by the faculty membersShahid Beheshti University, School of Public Health and Safety.Cronbach's alpha test was used to determinethe reliability of the questionnaire in two areas of knowledge and organizational readiness for 20 samples. Cronbach's alpha of the questionnaire was (70.9% and 76.4%), respectively, and SPSS v. 21 software was used for data analysis.

    Results

    Organizational readiness of health care providers in dealing with bioterrorismattacks was 23.6%. In addition, awareness of bioterrorismand biological defense was 89.5% with maximum score in fighting bioterrorism equal to 89.5% and minimum score in recognizing bioterrorism equal to 67.6%. There was a directand statistically significant relationship between awareness and work experience (p=0.022).

    Conclusion

    The results of the present study can be helpful in managing health policy makers in order to do educational interventions to promote participation in healthmanagement, performance and integration of front-line forces against bioterrorism in the community.

    Keywords: Bioterrorism, organizational readiness, awareness, health care providers
  • shokooh khaloo *, Masoumeh Ghalkhani, Esmaeil Sohooli Pages 22-34
    Background and Aims

    Today, the widespread use of antibiotics in the treatment of various infections leads to the accumulation of these substances in water and wastewater which in turn causes numerous environmental and health issues. The aim of this study was to evaluate the efficiency of TiO2/SiO2/rGO photocatalyst in removing erythromycin as a representative antibiotic from aqueous solutions.

    Materials and Methods

    The present study is an experimental-applied research. TiO2/SiO2/rGO nanoparticles were synthesized as a photocatalyst by sol-gel method and were characterized using different techniques such as FE-SEM, XRD, FT-IR, EDS and TEM. The effects of pH, photocatalyst dose, H2O2 concentration and reaction time on the photochemical removal process of erythromycin were studied. The removal efficiency was determined by UV-Vis spectroscopy at 298 nm.

    Results

    The characterization results well confirmed the synthesis of TiO2 and SiO2 nanoparticles in the range of 20 to 25 nm on the surface of reduced graphene oxide nanoparticles. The results of optimization showed that the process of photocatalytic degradation of 25 mg/L erythromycin at pH = 7.4, 30 mg nanocomposite, 5 mg/L H2O2 for 140 min irradiation was complete. In comparison, in the presence of TiO2 nano photocalyst less than 4% of the pollutant degradation was achieved in the above conditions.

    Conclusion

    The results showed that the synthesized TiO2/SiO2/rGO nanocomposite is an effective catalyst in the process of photocatalytic degradation of erythromycin from aqueous solutions and the proposed method are more cost-effective than similar methods.

    Keywords: Photocatalyst, Titanium Oxide, Silicon Oxide, Reduced Graphene Oxide, Erythromycin
  • Ali Ramezankhani, Mohtasham Ghaffari, Soheila Khodakarim, Maryam Dadkhah* Pages 35-52
    Backgroundand Aims

    Breakfast plays an important role in maintaining adolescent health. Health literacy is one of the biggest determinants of health, andis always on the path between education and health.The aim of this study was to investigate the relationship between health literacy and the effect of educational intervention on breakfast consumption in students.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed on 440 high and low health literate students by observing ethical criteria (approval of the ethics committee of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, permission of the Ministry of Education and written consent of the participants). Six schools were selected that were socially and economically similar and not located in the same neighborhood. After assessing the level of health literacy of students with HELMA questionnaire, three schools sub-group of intervention and three schools of control sub-group (high health literacy-intervention, high health literacy-control, low health literacy-intervention, low health literacy-control) were randomly considered. The TPB breakfast questionnaire was distributed before,immediately, and two months after the educational intervention among four subgroups. The educational intervention was performed through lectures, group discussions, questions and answers.

    Results

    The mean score of TPB constructs in the intervention subgroups compared to the control subgroups increased significantly after the intervention, so that this ratio was significant. The effect of educational intervention in the subgroup of high health literacy intervention was higher than the subgroup of low literacy health intervention.

    Conclusion

    The results of this study showed that educational intervention in people with excellent health literacy is more effective than people with limited health literacy.

    Keywords: Health literacy, Breakfast, Theory of Planned Behavior, Students, Educational intervention
  • SeyedehFatemeh Mousavi, fathollah gholami* Pages 53-67
    Background and Aims

    Lifestyle and standards of living, consumption of goods and services, and economy are the most important factors in the rate and amount of household waste production. The aim of this study was to investigate the changes in the pattern of household waste production before and after the corona outbreak in Mazandaran province.

    Materials and Methods

    In the present cross-sectional descriptive study, a multi-stage online electronic questionnaire was sent and completed by the authors' accounts to people who had access to social networks and Internet from December 22, 2020 to Janurary 17, 2021. To evaluate the reliability of the questionnaire, test-retest and Cronbach's alpha coefficient were used and the data were analyzed using SPSS software version 33. Ethics in research and confidentiality of answers were given on the first page of questionnaire.

    Results

    There was a significant difference between the living environment and production of waste before and after the pandemic. Furthermore, there was no statistically significant difference between the amount of waste production among households and the frequency and volume of purchases (p <0.05). One-way analysis of ANOVA showed that there was no significant difference between the frequency of waste production before and after quarantine for the parameters of gender and level of education and occupation of participants and the volume of generated waste.

    Conclusion

    The results showed that the amount of household waste production during the corona outbreak in the study area had increased between 20 to 80% in contrast to different countries. Nevertheless, no significant difference was observed in the amount of household waste production after the pandemic which could be assigned to the inflation effects and consumer price index with regard to the food.

    Keywords: Production Changes, Household Waste, Quarantine, Covid-19, Mazandaran Province
  • giti kashi *, Negin Naierloo Pages 68-79
    Background and Aims

    Electrochemical technology is an advanced oxidation processes (AOPs) in water treatment. Electrochemical efficiency is calculated based on consumed energy per kilogram of parameter removed that is the most important factor in electrochemical economics. The aim of this applied-analytical study is to choose the most suitable electrode for drinking water treatment by a batch electrochemical reactor with aluminum, copper, iron, and steel electrodes.

    Materials and Methods

    Samples of urban drinking water were introduced into an electrochemical reactor and the removal efficiency was studied as a function of time (5, 10, 20, and 40 min), electrode material (steel-iron, aluminium-aluminium, and copper-copper), and current density (0.01, 0.015, 0.02, and 0.03 mA/cm2). Electrochemical efficiency was calculated as consumed energy per Kilogram of removed parameter according to Faraday law. The concentration of sulfate, nitrate and calcium was determined according to 4500-SO42- E, 4500NO3- B and 3500Ca B methods. Water samples were tested with ethical considerations according to the Helsinki guidelines

    Results

    Removal percentages of alkalinity, sulphate, nitrate, and calcium in 2 cm distance, current density 0.03 mA/cm2, and contact time 20 min using steel-iron, aluminium-aluminium, and copper-copper electrodes were 44.3%, 35%, 26.3%, and 50.6%; 26%, 18%, 36.8%, and 40.7%; 32.8%, 33%, 32.6%, and 34/5%, respectively. The highest removal efficiencies of sulfate, nitrate and calcium were obtained by copper-copper (61.2%), aluminum-aluminum (66.3%) and steel-iron electrodes (58%), respectively.

    Conclusion

    The findings indicate that removal efficiency of calcium, nitrate, and sulphate is increased with increasing voltage and time. The best conditions for removal in three pair electrodes are obtained to be electrolysis time 40 min and voltage 30 volt.

    Keywords: Electrochemical, Electrode material, Faraday law, Treatment, Urban drinking water